The Blighty Blues

Ευτράπελα και μη από την γηραία Αλβιόνα...

Thursday, September 15, 2005

Οικολογία - Φύση ή οικονομική επιβίωση;


Θυμάμαι ακόμα τις μέρες πρίν ακούσουμε για το global warming. Τότε μας απασχολούσαν ασήμαντα θέματα όπως οι διοξίνες και τα organophosphates, αλλά τώρα πλεόν είδαμε το λάθος του σκεπτικού μας, και μας απασχολούν μόνο σοβαρά θέματα, όπως το άν έκλασαν λίγο παραπάνω οι αγελάδες μας. Γιατί βλέπετε οι αγελάδες κλάνουν μεθάνιο, που είναι "αέριο θερμοκηπίου", και θα υπερθερμάνθει ο πλανήτης και θα πεθάνουμε όλοι, Παναγία μου, πρέπει αμέσως να αρχίσουμε να χρησημοποιούμε Πυρηνική ενέργεια, είναι το μόνο που μας σώνει, το μόνο σας λέω, αλλοιώς χαθήκαμε, χαθήκαμε...

Τα παραλέω, έ;

Κι όμως κάτι δεν πάει καλά στο κράτος της Δανίας, και σαφώς κάποιον λάκο έχει η φάβα. Και για να εξηγηθω, μιλάω για το φαινόμενο όπου η δήθεν οικολογία ξεφεύγει και γίνεται καταστρφολογία με μοναδικό σκοπό την επιβίωση του ανθρώπου και στον διάολο να πάνε όλα τα άλλα.

Ας αρχίσουμε με μιαν υπόθεση εργασίας οτι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε ανθρώπινους παράγοντες.
(Αργότερα ελπίζω να δείξω οτι αυτό μπορεί και να μην είναι έτσι, αλλά just for now, έτσι να είναι όλοι ευχαριστημένοι, ας πούμε οτί για όλα τα αέρια θερμοκηπίου, θερμάνσεις και όλα τα συνάφη φταίμε αποκλειστικά εμείς (και οι αγελάδες μας φυσικά, με τους άκρατους σφυγκτήρες τους))

Και ανεβαίνει η θερμοκρασία, και λοιώνουν και οι πάγοι, και νάσου και καταποντίζονται μερικές παραθαλάσσιες πόλεις. Και ρωτάω: Είναι η "οικολογική" λύση η χρήση της πυρηνικής ενέργειας; (Ρωτάω επίσης γιατί βλέπω οτι οι πυνηνικές έςχουν λυσσάξει πια θα πρωτοδείξει τί σωτήρια λύση προτείνουν για την ταλαίπωρη ανθρωπότητα).

Εγώ το βλέπω έτσι: Οι συνέπειες τις ανόδου της θερμοκρασίας ΔΕΝ είναι περιβαλοντολογική καταστροφή! Τέτοιες θερμοκρασίες έχουν ξαναυπάρξει (συχνά) και είναι μάλιστα ό,τι το πιό φυσικό, και ας τις προκαλέσαμε εμείς (λέμε) αυτην την φορά.
Ενδέχεται βέβαια να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ζημιά, και κόστος σε ανθρώπινο πόνο, εγκατάλειψη παλιών πόλεων και λοιπά, αλλά, επαναλαμβάνω η ζημιά είναι κυρίως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΟΧΙ περιβαλοντολογική. Δεν δηλητηριάζεται τίποτα με μια μικρή άνοδο των υδάτων.

Μια υπεύθυνη ανθρωπότητα, αντιμέτωπη με αυτό το ενδεχόμενο, ακόμα και αν ΔΕΝ ήταν της δικής της δημιουργίας, απλά μετακομίζει στα λίγο πιό ψηλά, χτίζει καινούργια και αφήνει τα παλιά να βυθιστουν. ΔΕΝ καταφεύγει σε μια μορφη ενέργειας της οποίας τα απόβλητά δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ γνώση ως προς τί ια τα κάνει, και τα οποία θα υπάρχουν για εκατομύρια χρόνια (που λέγαμε προηγουμένως για σκουπίδια). Όταν η καλύτερη λύση που μπορεί να προταθεί είναι να τα θάψουμε κάμποσα μέτρα μεσ'στην γη, ή ακόμα καλύτερα να τα ξαποστείλουμε στο διάστημα (διαπλανητικός σκουπιδότοπος δηλαδή) εγώ βλέπω ανθρώπους που αγαπάν να βρωμίζουν.

Και θα μου πείτε, μα δεν είναι η πυρηνική ή μόνη λύση, υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις, θα σας πώ ναι, υπάρχουν, αλλά μην είσαστε χαϊβάνια, όσο έχουν δύναμη το λόμπυ των πυρηνικών, τα άλλα δε έχουν ελπίδα να δουν το φώς της ημέρας. Ούτε για αστείο.

Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Όταν ο Diesel επέδειξε την πρώτη μηχανή του, για καύσιμο είχε το σπορέλαιο. Τώρα για να βγάλουμε τόσο σπορέλαιο, θα πρέπει να φυτέψουμε κανναβούρι, είναι το μόνο φυτό που αναπτύσεται αρκετά γρήγορα, άσε που θα είχε και καυσαέρια που θα χαιρόσουν να εισπνέεις. Το βλέπετε να γίνεται σύντομα; Θα τό άφηναν τέτοιο πράγμα οι εταιρίες ορυκτών πετρελαίων; Εδώ στην Αγγλία, που υποτίθεται οτι είμαστε προοδευτικοί, δεν μπορείς να βάλεις ούτε έναν ανεμόμυλο χωρίς να γίνει ολόκληρο νταβαντούρι για το πόσο "αντιαισθητικοί" είναι, κι ας είναι από τα όμορφα κατασκευάσματα που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος.

Άλλα για εμένα ακόμα πιο μεγάλο πολιτικό-οικιολογικό ζήτημα είναι η ανεξαρτησία από το κοντρόλ των μεγάλων παραγωγών. Θα το θεωρούσα προτιμότερο να έχει κάθε γειτονιά, καθε σπίτι, γιατί όχι, δικό του καυστήρα/γεννήτρια (έστω και ξύλου αν και υπάρχουν πολύ πιο καθαρές επιλογές) και δικό του ανεμόμυλο, και ας λοιώναν οι μισοί Πολικοί Πάγοι. Είναι πιο "οικολογικά" ορθόν να ξαναμπούμε στο λούκι των πυρηνικών που ακόμα δεν ξέρουμε τί να κάνουμε με το προηγούμενο batch από τα απόβλητα; Να υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε ακρίβη ρυπαντική ενέργεια, όταν θα μπορούσαμε να έχουμε σχεδόν τσάμπα ανανεώσιμη;

Για αυτό υποπτεύομαι όλην αυτην την υπόθεση με το global warming. Ξαφνικά, εκει που ποζάραμε οικολογία νά σου και το ζήτημα ξαναέγινε το τομαράκι μας, και πάση θυσία να κάνουμε ό,τι μπορούμε να το σώσουμε (αρκεί να μην είναι τίποτα αληθινά οικολογικό). Και όχι μόνο αυτό, αλλά τις ΑΛΗΘΙΝΑ οικολογικές λύσεις ξαφνικά μας τις παρουσιάζουν σαν τον "Εχθρό".

Και οι μεγάλες εταιρίες, αυτές που παλιά άκουγαν οικολογία και στρίβαν, παραδόξως είναι πρώτες και καλύτερες σε προθυμία να βοηθήσουν. Άλλα επίσης, με την τεράστια προσοχή που έχει εστιαστεί στα... μεθάνια και σε εκείνον τον φριχτό φονια, το πανάθλιο διοξίδιο του άνθρακος, κάποιες παλιες εκκρεμότητες με κάτι τοξινούλες αλφα-άλφα έχουν ξεχασθεί σχεδόν εντελώς. (Όχι, σοβαρά, πόσα άρθρα για global warming διαβάσατε φέτος, και πόσα για αληθινή ρύπανση).

Πάση περιπτώσει, εδώ τελειώνει και η υπόθεση εργασίας μου (οτι είμαστε αποκλειστικά υπέυθηνοι για τα αέρια θερμοκηπίου). Για όσους αγαπάνε το αυτομαστίγωμα, τα υπόλοιπα νέα δεν είναι καλά. Sorry boys and girls, να ξαναενταχθείτε στην Καθολική εκκλησία, οπού και ανήκετε. Βάσει γεωλογικών στοιχείων που έχω, και ελπίζω σύντομα να παρουσιάσω σε συνοπτιή μορφή, φαίνεται οτι η γή περνάει (τουλάχιστον μέσα στην τελευταία γεωλογική περίοδο) ταχτικούς κύκλους θέρμανσης και ψύξης. Το περίεργο είναι οτι οι περίοδοι θέρμανσης φαίνονται να είναι πολύ σύντομοι με σημαντικές αυξήσεις μέσα σε εκατό μόλις χρόνια, που ακολουθούνται από μακρές περιόδους ψύξης πολλών χιλιάδων ετών.

Όπως το βλέπω, δεν αποκλείεται καθόλου να βρισκόμαστε σε περίοδο θέρμανσης, που να έχει πολύ πιο λίγο να κάνει με εμάς από ό,τι θα θέλαμε να νομίζουμε. Δεν λέω οτι δεν βάζουμε και εμείς το χεράκι μας. Ούτε λέω οτι δεν πρέπει να έχουμε πιο συνετές πρακτικές όσον αφορά την ατμοσφαίρική ρύπανση. Αλλά οπωςδήποτε μου φαίνεται να υπάρχει ένα γερό στοιχειάκι ύβρεως άμα νομίζουμε οτι μπορούμε να ελέγξουμε κάτι που και μόνο με ένα μικρό ηφαιστειάκι αύριο θα άλλαζε αυτοστιγμή η σύσταση της ατμόσφαιρας (και αν το ηφαίστειο ήταν μεγάλο, σαν την Κρακατόα, να δείς που θα παρακαλάμε και για λιγο θέρμανση της ατμόσφαιρας μια και ο ήλιος θα έχει σκιαστεί).

Γιατι τελικά μάγκες και μαγκήτισσες, δεν ξέρω αν σας ξέφυγε, αλλά το διοξίδιο του άνθρακος ΔΕΝ είναι ρυπαντική ουσία, είναι κύριος παράγον στην ισορροπία του βιωτικού μας συστήματος, και έχει κάποια αρκετά μεγάλα περιθώρια ως προς την συμβολή του στην σύσταση της ατμόσφαιρας.

Καί σε όποιον έχει σοβαρό πρόβλημα με το πόσο παράγει ο ίδιος, του συνιστώ αμέσως να πάψει να αναπνέει! ΜΟΝΟ έτσι βοήθαει την κατάσταση. Ίδιως αν είναι να μου φέρει τις πυρηνικές έτσι, through the back door. Απλά, σταματήστε να αναπνέετε. Τώρα, αμέσως! Άντε μπράβο...

kkk - Η φωνή της Πεφωτισμένης Δεξιάς ;-)

7 Comments:

At 12:14 PM, Blogger Ανδρέας said...

Αχ, από που να αρχίσω...

Ας ξεκινήσω από το βασικό επιχείρημά σου:
"Εγώ το βλέπω έτσι: Οι συνέπειες τις ανόδου της θερμοκρασίας ΔΕΝ είναι περιβαλοντολογική καταστροφή! Τέτοιες θερμοκρασίες έχουν ξαναυπάρξει (συχνά) και είναι μάλιστα ό,τι το πιό φυσικό, και ας τις προκαλέσαμε εμείς (λέμε) αυτην την φορά."

ΛΑΘΟΣ. Μεταβολές θερμοκρασίας σαφώς έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Είναι επίσης αποδεκτό πως υπάρχει ένας κύκλος που επαναλαμβάνεται συχνά, ένα Ice Age που ακολουθείται από μια θερμή περίοδο. Είναι όμως ΠΡΩΤΗ φορά που αυτή η θερμή περίοδος συμπίπτει με μια βιομηχανική εποχή. Ποτέ δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν τόσο μεγάλη μεταβολή και τόσο ΓΡΗΓΟΡΗ. Μιλάμε για μεταβολές της τάξης των 5 βαθμών Κελσίου μέσα σε 2 αιώνες.

"Ενδέχεται βέβαια να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ζημιά, και κόστος σε ανθρώπινο πόνο, εγκατάλειψη παλιών πόλεων και λοιπά, αλλά, επαναλαμβάνω η ζημιά είναι κυρίως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ και ΟΧΙ περιβαλοντολογική. Δεν δηλητηριάζεται τίποτα με μια μικρή άνοδο των υδάτων."
Προφανώς εδώ δεν είσαι καλά ενημερωμένος. Μερικές από τις συνέπειες θα είναι οι ακόλουθες:
- Έντονα καιρικά καταστροφικά φαινόμενα
- Ξηρασία, φωτιές στα δάση
- Μείωση των υδάτινων πόρων
- Καταστροφή ευαίσθητων οικολογικών συστημάτων όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
- Αύξηση και γρήγορη διασπορά μεταδοτικών ασθενειών
- Μείωση της biodiversity

Οπότε δεν το συζητώ πως πρέπει να κάνουμε κάτι.

Έρχομαι τώρα στα περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές, ακόμα και αν γεμίσουμε όλη τη γη με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και καλλιεργούμε αποκλειστικά κανναβούρι όπως λες (αφού βέβαια χρειαστεί να αποψιλώσουμε και τα εναπομείναντα τροπικά δάση) δε φτάνουν παρά για να καλύψουν ένα πολύ μικρό τμήμα των αναγκών μας. Με άλλα λόγια, η πυκνότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας sucks. Γι' αυτό που πετυχαίνεις με μερικά χιλιάδες τετραγωνικά ενός πυρηνικού εργοστασίου χρειάζεσαι ατελείωτες εκτάσεις από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες. Αυτό το αποκρύπτουν οι εξτρεμιστές των οικολογικών οργανώσεων.
Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να γυρίσουμε σε επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας που είχαμε πριν από κανά αιώνα πράγμα φυσικά αδύνατο.

Γενικά, αυτό που υπονοείς πως τον όλο πανικό για το global warming τον δημιουργεί το λόμπυ των πυρηνικών είναι για γέλια. Μια ακόμη ακραία θεωρία συνομοσίας.

Τα παραπάνω απ' όσα είπα μπορείς να τα δεις κι εδώ ή σε κάθε σοβαρό επιστημονικό site.
Δες και σχετικό post.

 
At 1:22 PM, Blogger kkk said...

@σπασίκλας

Σαν πολύ βιάστηκες να αντιδρἀσεις. Τι έγινε, σου έθιξα μήπως τις αγελάδες; Καλά, αστειεύομαι...

> Γενικά, αυτό που υπονοείς πως τον
> όλο πανικό για το global warming
> τον δημιουργεί το λόμπυ των
> πυρηνικών είναι για γέλια. Μια
> ακόμη ακραία θεωρία συνομοσίας.

Ναί τόσο για γέλια που φαίνεται να τό έχεις χάψει ολάκερο. Τολμώ να πώ οτι το παρακολουθώ περισσότερο καιρό από εσένα, και το σχόλιο μου βασίζεται στις παρατηρήσεις μου, τις οποίες βέβαια δεν μπορώ να εκθέσω όλες εδώ. Θα κάνω οτι μπορώ πάντως, αλλά αν είναι να αρχίσουν οι "reverse-αρχαιολάτρες" τα τροπάρια τύπου "α, είναι συνομωσιολογίες" όποτε κάτι δεν τους κάθεται, θα τα χαλάσουμε από τώρα.

Δεν είπα οτι το πυρηνικό λόμπυ υποκινεί της θεωρίες. Είπα οτι της στηρίζει, τις παραμορφώνει και κάνει αβέρτα ασυμάζευτο point-scoring. Με άλλα λόγια είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αναξιόπιστο. Τώρα εσύ το πίστεψες, και πιθανώς να σε ενοχλέι ή άποψη, αρκει να σε ενοχλεί εντός των ορίων της σεμνότητας, no problem.

Neocon μαλακίες δεν σηκώνει αυτό το blog. Κατα τα άλλα είμαστε ανοιχτοί για την συζήτηση κάθε υγιούς απόψεως. Ξηγημένοι.

> Μερικές από τις συνέπειες θα
> είναι οι ακόλουθες:
> - Έντονα καιρικά καταστροφικά
> φαινόμενα ()
ΝΑΙ, ΣΑΝ ΤΗ ΚΑΤΡΙΝΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
- Ξηρασία, φωτιές στα δάση
ΔΕ ΣΚΑΩ, ΜΕ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΕΡΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ
(Μετάφραση του άνω: Αυτό από πού προκύπτει, παληκάρι;)
- Μείωση των υδάτινων πόρων
ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΞΕΣ
- Καταστροφή ευαίσθητων οικολογικών συστημάτων όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι
ΟΧΟΥ, ΤΑ ΚΑΥΜΕΝΑ, ΤΑ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΑ ΤΑ ΚΟΡΑΛΑΚΙΑ - ΜΟΥΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΑΨΩ.
- Αύξηση και γρήγορη διασπορά μεταδοτικών ασθενειών
ΔE ΒΑΡΙΕΣΑΙ, ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ AUTOIMMUNE SYSTEMS. IT CAN ONLY BE GOOD.
- Μείωση της biodiversity
Και αυτό μάλλον ανυπόστατο, αλλά και άσχετο. Μείωση του biodevrsity εξ άλλου μππρεί να συμβει φυσιολογικότατα, σταδιακά. Όπως και η αύξηση. Ψυχολογικά παραμυθάκια, παιγνιάκια....

Τέσπα, δεν έχω κάποια έτοιμη απάντηση για τους Chicken Licken. Για εμένa είναι ΕΠΟΜΕΝΟ να καταλήξουν στη φωλια του Foxy Loxy. Ευχομαί μόνο οι αγαπητοί μου φιλοξενούμενοι σε αυτό το blog να μην τύχουν της ίδιας μοίρας.

Στα πιο σοβαρά:

Δεν ξέρω τί στοιχεία έχεις ωστε να γράφεις για την άνοδο της θερμοκρασίας με κεφαλαία για τις λέξεις ΓΡΗΓΟΡΗ, ΠΡΩΤΗ και ΛΑΘΟΣ(μου).

Τα στοιχεία που έχω δεί (τα ετοιμάζω τώρα προς παρουσίαση) δείχνουν ανόδους τετραπλάσιες από αυτές που αναφέρεις σαν φυσιολογικές και επαναλειμένες.

Εφόσον αυτό φαίνεται να είναι το κύριο argument σου (και το δικό μου, εδώ που τα λέμε) θα έπρεπε ίσως να βρούμε κάποιο βάσιμο στοιχείο για τους ρυθμούς τις ανόδου, πρίν αρχίσουμε τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ, δεν συμφωνείς; Ή κάνω πάλι "ΛΑΘΟΣ";

 
At 4:38 PM, Blogger Ανδρέας said...

Συμφωνώ και μη το παίρνεις προσωπικά. Τα κεφαλαία τα χρησιμοποίησα όπως κι εσύ για να τονίσω κάποια πράγματα. Θα ήταν προτιμότερα tags όπως bold. Anyway, ξεκίνα πρώτος με τα στοιχεία. Έδωσα ήδη ένα site όπου αναφέρονται τα περισσότερα απ'όσα είπα.
Επίσης δεν είμαι κλιματολόγος. Απλά έχω σχηματίσει μια γνώμη που μου φαίνεται λογική από όσα έχω διαβάσει ως τώρα.
Να πω επίσης πως η πυρηνική δεν είναι η μόνη λύση. Εφαρμόζονται ήδη τρόποι "καθαρότερης" καύσης coal. Όπως όμως και η πυρηνική, είναι προσωρινές λύσεις. Τα πολλά φράγκα όπως τονίζω και στο post μου πρέπει να δαπανηθούν κατά τη γνώμη μου στο fusion. Δεν έχω χάψει κανένα παραμύθι για την πυρηνική.

 
At 4:48 PM, Blogger Ανδρέας said...

Α, και τα σχόλια για τις αγελάδες τα ...αντιπαρέρχομαι ;-)

Υπάρχει άλλωστε η λύση. Παραγωγή biogas από manure.

 
At 4:02 PM, Blogger J95 said...

Το περίεργο είναι οτι οι περίοδοι θέρμανσης φαίνονται να είναι πολύ σύντομοι με σημαντικές αυξήσεις μέσα σε εκατό μόλις χρόνια, που ακολουθούνται από μακρές περιόδους ψύξης πολλών χιλιάδων ετών

Κι εγώ αυτό νομίζω, είναι λίγο αντιδιαισθητικό ότι η υπερθέρμανση προκαλεί παγετώνες κι όμως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει.

Πάντως δεν είναι διόλου αμελητέα η ανθρωπογενής παραγωγή αερίων θερμοκηπίου: κόβουμε δέντρα (=δεσμευμένο CO2 σε διάρκεια εκατοντάδων ετών) και τα καίμε. Εξορρύσουμε κάρβουνο (=δεσμευμένο CO2 σε διάρκεια εκατομμυρίων ετών) και το καίμε. Αντλούμε πετρέλαιο (=δεσμευμένο CO2 σε διάρκεια δεκάδων εκατομμυρίων ετών) και το καίμε. Και δε μιλάμε για 5-10 κιλά, μιλάμε για ποσότητες που όλες οι αγελάδες του κόσμου να έκλαναν 1000 χρόνια δε θα τις έφταναν.

Ε, what does miaoo miaoo on the rooftop? :)

Εν αναμονή των στοιχείων.

 
At 5:00 PM, Blogger anonymos said...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το CO2 δεν είναι καθόλου τοξικό, απεναντίας ευοδώνει την ανάπτυξη... των φυτών.

Και καθότι ο κόσμος έχει γεμίσει από είδη του φυτικού βασιλείου βολεύει.

Πέρα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λύση με το καναβούρι (μετά κατηγορούν τους Ζωνιανούς, οικολόγοι είναι οι άνθρωποι) υπάρχει και η λύση με την παραγωγή βιοελαίου.

 
At 5:01 PM, Blogger anonymos said...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το CO2 δεν είναι καθόλου τοξικό, απεναντίας ευοδώνει την ανάπτυξη... των φυτών.

Και καθότι ο κόσμος έχει γεμίσει από είδη του φυτικού βασιλείου βολεύει.

Πέρα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λύση με το καναβούρι (μετά κατηγορούν τους Ζωνιανούς, οικολόγοι είναι οι άνθρωποι) υπάρχει και η λύση με την παραγωγή βιοελαίου.

 

Post a Comment

<< Home