The Blighty Blues

Ευτράπελα και μη από την γηραία Αλβιόνα...

Thursday, June 09, 2005

McLibel 2, part II - Η Ευρώπη που θέλαμε;


(Μερος β')   Europe makes itself useful

Η συνέχεια όμως μετά από την δίκη, ήταν για εμένα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα!

Κάποιος σφύριξε στα παιδιά οτι η κατάσταη με την νομοθεσία στη Αγγλία (με τα περί λίβελου - βλ. μέρος α') παραβίαζε το δικάιωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Και γιατί δεν κάναν καμμια βολτούλα κατα τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, να το συζητήσουν το θέμα; Στην προκειμένη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στάθηκε στο ύψος του, και στον Φεβρουάριο του 2005, στο Στρασβούργο, τα παιδιά βρήκαν το δίκιο τους! Μάλιστα! Η Αγγλική νομοθεσία κυρίχθηκε άδικη και παράνομη και τώρα θα αναγκασεί να αλλάξει.

Και όλα αυτά λόγω δυο πειναλέων που θεώρησαν οτι άξιζε να αφιερωσουν δεκαπέντε χρόνια της ζωής τους, μερικές φορές κάτω από συνθήκες μεγάλης δυσκολίας να κυνηγήσουν ένα όραμα δικαιωσύνης.

Και σαν συνέπεια οι διάφορες πολυεθνικές που ίσως θίγονται από τις δραστηριότητες των ακτιβιστών στην Αγγλία, αλλά και άλλοι παράγοντες που θίγονται από τον φωτισμό που συνοδεύει την έντονη περιεργασία (πολιτικοί, κλπ), θα το σκεφθούν πολυ περισσότερο πρίν τρέξουν να φιμώσουν κάποιον με δικαστική απόφαση, πράγμα το οποίο ίσως να μην δίσταζαν και τόσο στο παρελθόν.

====

Και μου γενήθηκε η εξής απορία, με όλην την συζήτηση για τα Ευρο-δημοψηφίσματα που γίνεται αυτές τις μέρες:
- Αν είχε περάσει το Ευρο-σύνταγμα, με όλες τις προβλέψεις υπέρ των συμφερόντων των πολυεθνικών και χρηματοδοτικών οργανώσεων που λέγεται οτι παρέχει, και αν αυτή η δίκη γινόταν σε δέκα χρόνια, και ήταν ξεκάθαρο οτι εξασφάλιζε τα δικαιώματα του ατόμου έναντια στις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, θα ήταν το αποτέλεσμα το ίδιο;

Επειδή δεν είμαι ειδικός στην ΕυρωπαΪκη πολιτική, δεν μπορώ ουτε να έχω έγκυρη γνώμη, αλλά με τη φτωχική μου διαίσθηση λέω:
- Δόξα τον Τουτάτη, που βγήκε ένα τόσο γερό non.

====

Όσοι ενδιαφέρεστε για media, κινηματογράφο, και τέτοια, μπορείτε να διαβάσετε μια διασκεδαστική συνέντευξη με την νεαρή film-maker, που γύρισε την ταινία (η πρώτη της!), τότε που κανείς άλλος δεν την άγγιζε. Συν τοις άλλοις εξιστορεί και τις συμπτώσεις που οδήγησαν κάποιους πρώην χαφιέδες της McDonalds να γίνουν μάρτυρες της υπεράσπισης των McLibel 2.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home